Naslovnica Politika Delegacija EU u BiH: Očekujemo da se izbori održe u oktobru

Delegacija EU u BiH: Očekujemo da se izbori održe u oktobru

138
foto: ilustracija

Sarajevo — Iako zvaničnih informacija o razgovorima političkih stranaka o Izbornom zakonu i ograničenim promjenama Ustava BiH nema, nezvanične informacije su da određene konsultacije traju i da u njima učestvuju i eksperti međunarodne zajednice, prenosi Novinska agencija Patria.

Do raspisivanja Općih izbora ostala su dva mjeseca, a vremena za dogovor i potrebne procedure je sve manje. Zbog blokada SNSD-a i Milorada Dodika nije usvojen Globalni finansijski okvir 2022-2024 zbog čega nema ni budžeta institucija BiH iz kojeg se finansiraju Opći izbori.

Iz Delegacije EU su na upit Patrije da li treba zaustaviti pregovore i organizirati izbore po aktuelnom zakonu, ili EU ima neku drugu ideju odgovorili:

„Održiv i trajni dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini kojim bi se uklonila diskriminacija u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, ojačao integritet izbornog procesa te unaprijedila funkcionalnost institucija bio bi značajan iskorak za BiH. Još ima vremena da se postigne dogovor, u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima, koji će dobiti potreban broj glasova u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ohrabrujemo strane u BiH da finaliziraju dogovor dok je to još moguće prije opštih izbora 2022. godine“, navodi glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Koenig.

Na pitanje kako komentarišu napade na Centralnu izbornu komisiju čiju legitimnost osporavaju HDZ BiH i SDND Koenig navodi da trenutno ne postoji pravni osnov da se zaključi da je bilo koji član CIK-a izabran suprotno Izbornom zakonu.

“Očekujemo da se opšti izbori u Bosni i Hercegovini održe u oktobru ove godine i pozivamo sve zainteresovane strane da osiguraju da budu finansirani u skladu sa Izbornim zakonom i uspješno sprovedeni na slobodan i pošten način.”

Iz Delegacije EU su napomenuli da primjenjivi zakonodavni okvir pod kojim su održani Opšti izbori 2018. i dalje je na snazi ​​za izbore 2022. godine.

„Dakle, ne postoji pravni osnov za dovođenje u pitanje održavanje izbora 2022. godine“, zaključuje Koenig.

(StarMo)