Naslovnica Politika Delegacija EU pozvala Tegeltiju da podnese ostavku

Delegacija EU pozvala Tegeltiju da podnese ostavku

231
foto arhiva

Sarajevo — Iz Delegacije EU u BiH, nakon sjednice ove institucije na kojoj se raspravljalo o prijavi protiv predsjednika VSTV-a, pozvali su Milana Tegeltiju da prihvati zaključke članova te institucije i podnese ostavku.

‘’Pozivamo predsjednika da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti,’’ navedeno je u saopštenju Delegacije EU u BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U izjavi se navodi da je ključni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Kao takvo, VSTV uvijek mora iskazivati najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer.

‘’Nažalost, ugled ove institucije ozbiljno je poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika. Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća pounudila stvarnu i kritičku raspravu’’, navodi se u saopštenju.

Oni su naglasili da bi izostanak odgovarajućeg djelovanja bio šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje.

‘’To bi takođe predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču neovisnosti i integriteta pravosuđa,’’ navedeno je u saopštenju.

(StarMo)