Naslovnica Mostar Defile mališana za početak Mostarskog ljeta 2021.

Defile mališana za početak Mostarskog ljeta 2021.

152

Mostar — Defileom najmlađih članica Plesnog studija Mo-Stars, počela je ovogodišnja tradicionalna kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto”.

Mališani su šetnjom kroz centar grada razveselili Mostarce, nakon čega su u Pozorištu lutaka pogledali predstavu “Mačak u čizmama”, saopšteno je iz organizacije Mostarskog ljeta 2021.

Riječ je o predstavi koja je nastala prema istoimenoj bajci koju je napisao Charles Perrault. To je priča o vodeničaru koji je imao tri sina, vodenicu, magarca i mačka. Sinovi su mljeli, magarac nosio žito i odnosio brašno, a mačak je hvatao miševe. Nakon očeve smrti, sinovi se podijeliše. Najstariji je dobio vodenicu, mlađi magarca, a najmlađi mačka sa kojim odluči da krene u svijet i potraži sreću…

Mačak iz ove bajke je pun optimizma i vjere u svoje mogućnosti, što je osnovna poruka i savjet najmlađima.

„Ove godine obilježavamo 20 godina od njenog nastanka, veoma je popularna predstava. Smatramo da je ovo poseban događaj koji ćemo iskoristiti da se predstavimo još jednom našoj najmlađoj publici, istakao je direktor Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš.

Nakon predstave na platou ispod Starog mosta najmlađa grupa Plesnog studija (PS) Mo-Stars priredila je prigodan program. Njihova “anti covid” koreografija u vidu aerobik densa, koja je nastala u vrijeme izolacije oduševila je Mostarce, ali i brojne turiste koji su danas boravili u Mostaru.

“U proteklom periodu smo zbog pandemije korona virusa ostali bez velikog broja naših članova, koji su razumljivo zbog novonastale situacije i straha od korona virusa, prekinuli s aktivnostima. Sa onim najupornijim, a ostalo ih je pedesetak, radili smo kontinuirano smo radili na pripremi nove koreografije koju smo nazvali “anti covid”, rekli su iz PS Mo-Stars.

“Mostarsko ljeto” se nastavlja sutra kada će biti upriličeno i zvanično otvaranje manifestacije.

Senad Suljić, direktor Centra za kulturu, jedne od pet mostarskih institucija, koje organizuju ovu kulturnu manifestaciju, ističe kako su se organizatori potrudili da ponude sadržaje za sve generacije.

“Odlučili smo i ovo ljeto provesti radno. Drago nam je da imamo povoljnu epidemiološku situaciju i da smo u mogućnosti realizovati sve planirane programe. Našim sugrađanima, ali i svima onima koji odluče ljeto provesti u našem gradu, pripremili smo više od 30 raznovrsnih kulturnih programa”, istakao je Suljić.

Svečanost otvaranja manifestacije će biti upriličena sutra u 20 sati u Centru za kulturu, nakon čega će biti otvorena izložba fotografija “Stari”, autora Alana Hadžića, a potom koncert muzičke grupe JALL AUX YEUX iz Bihaća.

Simpatični momci iz grada na Uni stvaraju muziku na francuskom jeziku.

Organizatori Mostarskog ljeta su Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Narodna biblioteka i Muzej Hercegovine.

(StarMo)