Naslovnica Izdvojeno Dedović za Oslobođenje: Nije bilo lako povući se…

Dedović za Oslobođenje: Nije bilo lako povući se…

685
mostarski muftija Salem ef. Dedović

Mostar — “Moja kandidatura, mene kao našeg najmlađeg muftije, na neki je način bila i namjera da se glas o nama podigne i da se iskažu ambicije za našu perspektivu i budućnost”, kazao je za ‘Oslobođenje’ mostarski muftija Salem ef. Dedović, napominjući da izbomi proces “nikada nije doživljavao kao utakmicu”.

Muftija Dedović povukao se, prije par dana iz izbornog procesa za novog reisa IZ BiH, a razloge je objasnio u dopisu Safetu Softiću, predsjedniku Komisije za provođenje izbora.

“Sve su očitiji pokučaji uplitanja politike i politizaci je čitavog proce­sa koji prijeti da ugrozi autonomiju i samostalnost Islamske zajednice. Za mene kao muftiju prvenstveni je cilj i interes sačuvati stabilnost i kontinuitet razvoja institucije IZ-a u BiH i njenu autonomiju. Zbog toga sam odlučio da povlačenjem kandidature otvorim prostor izbomom tijelu da, dajući svoj glas za jednog od kandidata, jasno definira budući pravac razvoja IZ-a u BiH, napisao je u pismu Softiću muftija Dedović.

Dodaje kako “imamo situaciju da je kandidat za reisu-l-ulemu u prijepodnevnom terminu sa simpatizerima svoje političke opcije, a u poslijepodnevnom je sa ahmedijom i predstavija program kandidata za reisu-l-ulemu”.

“I regionalne i druge politika koje su ovdje vidjele svoju priliku”, upozorava muftija mostarski, napominjući da su pred izbomim tijelom u IZ-u “dva dijametralna koncepta”.

Muftija ne krije da mu “nije bilo nimalo lako povući se iz izbornog procesa”.

“Imam odgovornosti prema ljudima iz izbornog tijela iz kojeg dolazim i koje me je kandidiralo. Opet sam morao doći pred te ljude i objasniti im da je ovo ispravna odluka. Podržali su me i to je jako bitno. Ovdje je zajednica važnija od muftije”, kaže Dedović.

(StarMo)