Naslovnica Mostar Dedović sa njemačkom amabasadoricom: Važno je raditi na izgradnji suživota…

Dedović sa njemačkom amabasadoricom: Važno je raditi na izgradnji suživota…

516

Mostar — Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović danas je u popodnevnim satima u svom uredu primio Nj. E. Margret Uebber, ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.
Fokus razgovora sa muftijom bila je aktuelna društveno politička situacija u Mostaru i Bosni i Hercegovini, odnos između vjerskih zajednica i etničkih grupa.

„Koliko je bitno raditi na pomirenje među ljudima toliko je važno raditi na izgradnji suživota, a u tom segmentu uloga vjerskih zajednica je nezamjenjiva“, istakla je ambasadorica Uebber.

Prema njenom mišljenju za Mostar je prije svega važna saradnja svih društvenih faktora kako bi grad mogao napredovati. „Efekti pandemije izazvane korona virusom su dokaz koliko je bitno da se sve snage ujedine kako bi u međusobnoj saradnji podigli privredu, prije svega turizam gdje je potrebno učiniti sve kako bi se ponovo podigao na noge“, poručila je ambasadorica Uebber.

Njenu posjetu muftija je ocijenio izuzetno važnom, jer se radi o ambasadorici jedne od vodećih zemalja Evropske unije, koja je važan partner Bosni i Hercegovini u svakom pogledu, zemlji koja je zainteresirana za integracijske procese u Mostaru.

„Ambasadoricu smo upoznali s našim viđenjem međuetničkih i međureligijskih odnosa kao i sveukupnom društvenom i javnom klime u Mostaru i Hercegovini. Bilo nam je drago da smo na ovom nivou mogli razgovarati i iznijeti naše poglede kako vidimo dalji razvoj situacije i izlaska iz krize zastoja na evropskom putu i euro-atlanskim integracijama“, kazao je muftija.

Od izuzetne je važnosti, smatra muftija, da Savezna Republika Njemačka odlučno stoji uz Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet, da se zalaže za njenu integraciju, za dalji razvitak ljudskih prava i sloboda, prava građana uz uvažavanja prava naroda, što političke predstavnike u BiH obavezuje da učine sve na ispunjavanju preuzetih obaveza.

(StarMo)