Naslovnica BiH Debevcu usvojena žalba i izrečena “javna opomena”

Debevcu usvojena žalba i izrečena “javna opomena”

206
Ranko Debevc

Sarajevo — Drugostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) prihvatila je u potpunosti žalbu Ranka Debevca i preinačila odluke Prvostepene komisije koja je izrekla mjeru javne opomene.

Ovim je sudija Debevc oslobođen optužbi da je počinio disciplinske prekršaje – nanošenje štete ugledu sudijske funkcije i davanje lažnih informacija.

“U cijelosti usvojena i preinačena odluka Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH od 13.07.2021. godine u dijelu kojim je tuženi oglašen odgovornim i izrečena mu disciplinska mjera javna opomena, tako što je odbijena disciplinska tužba kojom su se tuženom stavljali na teret disciplinski prekršaji ‘ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije’ i ‘namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća’. Nadalje, Drugostepena disciplinska komisija za sudije odbila je žalbu UDT-a i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije za sudije VSTV-a BiH od 13.07.2021. godine u dijelu kojim je odbijena tačka b) disciplinske tužbe, kojom se tuženom stavlja na teret da je počinio disciplinski prekršaj propisan članom 56. tačka 22. Zakona o VSTV-u “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, navodi se u odluci.

Time je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Debevec Ranko oslobođen disciplinske odgovornosti koja mu se stavljala na teret”, saopćeno je iz VSTV-a.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a je konačna i na istu ne postoji mogućnost ulaganja žalbe.

(StarMo)