Naslovnica Politika Džaferović: Treba nam mudrost Alije Izetbegovića

Džaferović: Treba nam mudrost Alije Izetbegovića

77
Šefik Džaferović

Sarajevo — Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je kako je današnja kriza “najopasnija koju BiH proživljava od Dejtonskog mirovnog sporazuma” te da je “u ovom trenutku svima potrebna mudrost Alije Izetbegovića koja će poslužiti da na najbolji način daju odgovore na ovu krizu te odbrane cjelovitu i demokratsku BiH”.

– Otvoreni se prijeti i već se poduzimaju konkretni koraci kojima bi se teško povrijedio suverenitet BiH i otvoreno se prijeti teritorijalnom integritetu BiH. Vjerujem da će institucije u BiH dati odgovor na ovo sve, rekao je Džaferović.

Dodao je kako misli da trebaju reagovati i međunarodne institucije kazavši kao vjeruje da neće biti dozvoljeno da se umanuje kapacitet institucija BiH, što se ovih dana dešava.

– Znamo svi da je to jedan korak tih retrogradnih snaga ka njihovom cilju, a to je podjela BiH. Te snage trebaju znati da nikada neće uspjeti u svojim nakanama. Mnogo su snažniji u mnogo težim okolnostima atakovali na BiH i nisu uspjeli u svojim nakanama. Ovi današnji konačno trebaju da nauče nešto iz historije, a to je da ko god je do sada atakovao na BiH, završi u Hagu i na smetljištu historije. Tako će završiti i ovi današnji, samo se bespotrebno gubi vrijeme. Svakog dana je sve više ljudi koji žele živjeti u stabilnoj, cjelovitoj i normalnoj BiH, u kojoj se realizuju reforme kao i put ka NATO-u i EU, rekao je Džaferović.

(StarMo)