Naslovnica BiH Data saglasnost za veće plate rudarima

Data saglasnost za veće plate rudarima

528
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Nakon što su rudari svih rudnika u FBiH najavili generalni štrajk za 27. januar, Uprava “Elektroprivrede BiH” je dala saglasnost za ispunjenje njihovih uslova – povećanje satnice sa 2,50 na 2,70 KM.

Nova satnica rudarima u FBiH počet će se implementirati od 1. marta ove godine, a rudari kažu da je pored povećanja plata najbitnije da se poboljšaju uslovi za rad.

“Ovih 8% je veliki napredak za nas. Sad se moramo boriti za nove tehnologije, da se ispoštuju dogovoreni procesi u budućnosti i nama će biti puno lakše raditi”, ističe Armel Ekalović, rudar u Rudniku Breza.

Svi se slažu da bi se modernizacijom i reorganizacijom došlo do veće sigurnosti, ali i boljih rezultata.

“Ukoliko se istinski svi ne okrenemo prema realizaciji investicione faze u rudnicima gdje nije ona završena, prema kvalitetnom restrukturiranju rudnika, dovođenju sposobnih a ne podobnih, ništa neće značiti, upitna će ostati budućnost rudarenja u FBiH”, naglašava Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka, prenosi federalna.ba.

Saglasnost Elektroprivrede BiH o povećanju plata utjecala je i na odluku rudara o generalnom štrajku. Kažu da ga zasad neće biti.

“Hoćemo da vjerujemo da smo jedan složen težak pregovarački proces jučer okončali na ozbiljan i odgovoran način i da nećemo praviti cirkus od svega onoga što smo uradili”, kaže Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH.

Najkasnije do 15. februara ove godine očekuje se i zvanično potpisivanje kolektivnog ugovora koji će biti zaključen na period od minimalno dvije godine.

(StarMo)