Naslovnica Život Dat rok Lukašenku od 12 dana

Dat rok Lukašenku od 12 dana

371
Aleksander Lukašenko

Vilnius — Bjeloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja pozvala je Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku na mjestu predsjednika u narednih 12 dana.

U izjavi na Telegramu u utorak Tihanovskaja je rekla da demonstranti u Bjelorusiji proglašavaju takozvani “ultimatum naroda”, čije uslove Lukašenko mora prihvatiti do isteka roka.

U izjavi se kaže da ultimatum sadrži i dva druga zahtjeva – okončanje nasilja nad učesnicima tekućih protesta i oslobađanje svih političkih zatvorenika, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ako Lukašenko odbije ispuniti zahtjeve, Tihanovskaja u izjavi navodi da će “cijela zemlja izaći mirno na ulice s ultimatumom naroda” i “bit će održan nacionalni štrajk svih industrijskih objekata, blokirani svi putevi i sve državne trgovine bit će bojkotovane.”

“Imate 13 dana da ispunite zahtjeve. Mi imamo 13 dana da se pripremimo”, rekla je Tihanovskaja.

Također je osudila izjavu bjeloruskih zvaničnika o “dijalogu” s opozicijom i nazvala njihove postupke prema zatvorenim članovima opozicije kampanjom “državnog terora”.

Ona je također ponovo pozvala policijske snage “da stanu na stranu naroda”.

Evropska unija i Sjedinjene Države odbile su priznati Lukašenka kao legitimnog predsjednika Bjelorusije nakon što je na izborima u augustu odnio veliku pobjedu koja je naveliko kritizirana kao lažna.

Rezultati su izazvali sedmice masovnih protesta, a izbore osporava i Tihanovskaja, za koju pristalice tvrde da je pobijedila na glasanju, kao i opozicione ličnosti širom zemlje.

U strahu za sebe i sigurnost svoje porodice, Tihanovskaja je napustila Bjelorusiju i otišla u Litvaniju, nedugo nakon izbora, ali je obećala da će se u jednom trenutku vratiti.

(StarMo)