Naslovnica Život Danska: Nema više “romantičnih veza” za osuđene na doživotni zatvor

Danska: Nema više “romantičnih veza” za osuđene na doživotni zatvor

137
foto arhiva - ilustracija

Kopenhagen — Novi zakon koji će stupiti na snagu u Danskoj će zabraniti osuđenim kriminalcima da govore o svojim zločinima i bit će im dozvoljeno da razgovaraju samo sa ljudima koje su poznavali prije odlaska u zatvor, i to putem pisama ili telefonskih poziva, piše Sky News.

Zatvorenicima koji služe doživotnu kaznu u Danskoj također će biti zabranjeno “stupanje u nove romantične veze”.

Prema novom zakonu koji je predstavila danska vlada, zatvorenici će biti ograničeni na kontakte samo sa ljudima s kojima su bili bliski tokom prve decenije služenja zatvorske kazne.

Zakon koji se sastoji od šest tačaka predložio je ministar pravde Nick Haekkerup, koji se nada da će zabrana obuzdati porast pojave “groupieja” (osobe, najčešće žene, koje nastoji ostvariti ljubavnu ili seksualnu vezu sa nekom poznatom ličnošću).

Te osobe kontaktiraju zatvorenike i žele ostvariti dugotrajne, romantične veze sa osuđenicima i za najteža krivična djela.

– Danas je moguće da osuđenici pišu, zovu i primaju posjete od ljudi s kojima su bili u kontaktu tokom boravka u zatvoru. To omogućava, na primjer, doživotnim zatvorenicima da imaju nove odnose tokom izdržavanja kazne – pojasnio je ministar.

Zatvorenici više neće moći provoditi vrijeme na romantičnim sastancima online ili pričati o svojim zločinima na društvenim mrežama i bit će ograničeni na pisma ili telefonske kontakte samo s ljudima koje su poznavali prije odlaska u zatvor.

 

(StarMo)