Naslovnica Region Danas sahrana Amfilohija – Došao i Vučić

Danas sahrana Amfilohija – Došao i Vučić

387

Beograd/Podgorica — Sinod Srpske pravoslavne crkve postavio je episkopa budljimljansko-nikšićkog Joanikija za administratora Mitropolije crnogorsko primorske, saopšteno je podgoričkim Vijestima iz Mitropolije, nakon što je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije (83) preminuo od posljedica korona virusa.

U hijerarhiji Srpske pravoslavne crkve (SPC), drugi po rangu među episkopima, odmah nakon patrijarha srpskog, Amfilohije je godinama bio snažno uključen u politiku te postao čovjek kojeg su desetljećima istodobno poštovale i od njega zazirale političke strukture i u Srbiji i u Crnoj Gori, navodi Hina.

Istorija će ga pamtiti kao jednog od najvećih ratnih huškača u Crnoj Gori, a u cilju obrane srpstva, navodi ista agencija. Tako je u svojoj rezidenciji u manastiru na Cetinju dočekivao i ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Mitropolit Amfilohije poznat je i po svojim kletvama, a u jednoj od najcitiranijih, uoči ulaska Crne Gore u NATO, rekao je: “Tko ne bio vjeran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3000 puta od mene“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a liturgiju povodom njegove smrti služiće Patrijarh srpski Irinej.

Sahrani će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

(StarMo)