Naslovnica BiH Danas ročište o pritvoru za Mehmedagića

Danas ročište o pritvoru za Mehmedagića

80
foto arhiva

Sarajevo — U Sudu BiH će danas biti održano ročište Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), nakon što je jučer Tužilaštvo BiH zatražilo jednomjesečni pritvor za njega.

Mehmedagić je u četvrtak rano iz pritvorske jedinice MUP-a KS predat u nadležnost Tužilaštva BiH na osnovu čijeg naloga je i uhapšen.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, pritvor za Mehmedagića je zatražen nakon njegovog ispitivanja, a traži se zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi puštanje osumnjičenog na slobodu moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom na to da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti povezani s lišavanjem slobode navedenog osumnjičenog.

“Osman Mehmedagić je pod istragom Tužilaštva BiH zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u predmetu”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

(StarMo)