Naslovnica Region Danas presuda bivšem premijeru RH

Danas presuda bivšem premijeru RH

407
Ivo Sanader

Zagreb — Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader u zagrebačkom zatvoru Remetinac danas čeka novu presudu za “Fimi mediju”, jednu od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj. Ovom presudom bi se mogao produžiti njegov boravak u zatvoru.

Zbog sumnji da je od mađarskog MOL-a primio mito od 10 miliona eura Sanader je već osuđen na šest godina zatvora, a sudilo mu se i za ratno profiterstvo, dok ga čekaju i novi sudski procesi koji se vuku gotovo deset godina, pišu hrvatski mediji.

Iako se ni do danas nije rasvijetljena misterija iznenadne Sanaderove ostavke kada je u drugom mandatu napustio vladu uz riječi “doviđenja i hvala na saradnji” bivši premijer ostaće zapamćen ne samo po korupciji koja nije nikada do kraja dokazana, već i po umiješnosti vladanja i potezima koji su demokratizovali Hrvatsku – piše avaz.ba.

Sanaderu je blokirana imovina, polovina kuće u elitnom dijelu grada i oduzete umetničke slike, a bivši premijer tvrdi da je riječ “o političkom progonu koji je potakla također bivša premijerka i njegova nasljednica Jadranka Kosor”.

(StarMo)