Naslovnica Život Danas obilježavamo Dan otpora Roma

Danas obilježavamo Dan otpora Roma

107

Sarajevo — Širom svjeta 16. maj se obilježava kao Dan otpora Roma. Na ovaj dan odajemo počast i sjećamo se heroja romskog naroda.

Oko 6000 Roma, muškaraca, žena i djece zatočenih u logoru Aušvic-Birkenau, prije 77 godina na ovaj dan, oduprlo se nasističkom planu da budu istrebljeni.

Zatočeni u logoru koji je bio mjesto smrti, mogli su da osjete, vide, čuju i dodirnu smrt svog naroda, svojih voljenih i onih koji su tu bili zarobljeni. Prije 77 godina, 16. maja, 6000 Roma i Romkinja umjesto smrti te večeri, izabrali su da pruže otpor.

Aušvic-Birkenau koji je dobio naziv „Ciganski logor“ je u tom periodu bio mjesto gdje Nijemci nisu očekivali otpor, ali ipak 6000 Roma nije htjelo da napusti svoje drvene barake i da se prepusti u ruke nacista koji su željeli da ih likvidiraju. Imajući oružje poput drvenih ploča, žice i kamenja pružili su ujedinjen otpor nacističkom režimu.

To je bio prvi organizovani otpor zatočenika u logoru. Nažalost, logoraši su uspijeli da odlože neizbježnu smrt samo na par mjeseci.

Njemački SS je u noći između 2. i 3. avgusta te godine likvidirao zatočenike „ciganskog kampa“ i preko dvije hiljade i 900 žena, djece, starih i bolesnih Roma i Sinta tokom te noći, prvo je ugušeno u gasnim komorama, a potom spaljeno u krematorijumu.

Iako se sve ovo čini kao daleka prošlost, veliki broj romskih zajednica širom Evrope i dalje je izložen napadima desničarskih i neonacističkih pokreta, stoji u saopštenju Asocijacije mladih Roma „Aksiom“.

(StarMo)