Naslovnica Život Danas je Uskrs – najveći kršćanski blagdan

Danas je Uskrs – najveći kršćanski blagdan

82

Mostar — Katolici širom svijeta danas obilježavaju Uskrs.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih.

U ranokršćansko doba Uskrs se slavio svake nedjelje, a od sredine II stoljeća Kristovo uskrsnuće počelo se slaviti jedanput godišnje. Blagdan Uskrsa slavi se u prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca (uštapa).

Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. marta i 25. aprila, onda Uskrs može biti samo unutar toga vremena.

Priprema za Uskrs je 40-dnevni post što počinje na Pepelnicu, kao vrijeme sjećanja na krsna obećanja i pokoru. Uskrsna nedjelja jednako je tako početak uskrsnog ciklusa Pentekoste, koji se zaključuje svetkovinom Duhova.

Obilježavanju Uskrsa prethodili su dani Velikoge nedjelje, pa se Crkva na Veliki četvrtak prisjeća Isusove posljednje večere. Veliki petak spomendan je Isusove muke i smrti, a Velika subota dan Kristova otpočinka u grobu pa je taj dan uvečer Crkva počela vazmeno bdijenje.

Od Velikoga petka kada utihnu crkvena zvona pa do njihove ponovne upotrebe na Veliku subotu vjernici su se pozivali na molitvu i u crkvu čegrtaljkama, škrebetaljkama ili klepetarnicama. Uobičajeno je pjevanje crkvenih narodnjačkih napjeva hod u procesijama.

Post i nemrs završavaju svečanim blagoslovom jela u crkvi i njegovim blagovanjem u porodičnom krugu na sam Uskrs. Tradicijska uskrsna jela su pinca razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.

Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači te njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa dio su pučkih uskrsnih običaja.

Djeca se za Uskrs igraju tuckanja pisanicama, gađaju pisanice kovanicama ili traže sakrivene pisanice po kući ili u travi izvan kuće i sl.

U igri tuckanja jajima, uzme se jaje i izabere protivnik. Jaja se jedno u drugo tuckaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane čitavo i on nastavlja igru. Pisanica pobjednica je ona, koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja.

(StarMo)