Naslovnica Izdvojeno Dan žalosti u Libanu nakon nezapamćene katastrofe

Dan žalosti u Libanu nakon nezapamćene katastrofe

139

Bejrut — U Libanu je 5. august Dan žalosti nakon što je, prema izjavi ministra zdravlja Hamada Hassana, najmanje 78 osoba poginulo i više od 4.000 povrijeđeno u jakoj eksploziji u luci u centru glavnog grada Bejruta, proglašenog “gradom pogođenim katastrofom”.

Zvaničnici su objavili da očekuju da ta brojka nastavi rasti, dok spasilačke ekipe u ruševinama nastavljaju tražiti povrijeđene i umrle, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Premijer Hassan Diab objavio je da je ekplodiralo uskladištenih 2.750 tona amonijum nitrata, prouzrokujući neviđenu smrt i štetu u glavnom gradu Libana.

“Neprihvatljivo je da se tovar amonijum nitrata, procijenjen na 2.750 tona, šest godina nalazi u skladištu, bez ikakvog nadzora”, izjavio je na hitnom sinoćnjem sastanku Vrhovnog vijeća odbrane.

“To je neprihvatljivo i o tom pitanju ne možemo šutjeti”, dodao je, kako je novinarima prenio njegov portparol.

Amonijum nitrat je vještačko đubrivo i takođe komponenta eksploziva.

“Nećemo stati dok ne nađemo osobu odgovornu za to što se dogodilo”, obećao je premijer.

Vrhovno vijeće odbrane “preporučio je” Vladi da proglasi “vanredno stanje” od dvije sedmice u Bejrutu. Tokom tog perioda, “vrhovna vojna vlast će imati sva ovlaštenja u pitanjima sigurnosti”, navodi se u saopštenju sa sjednice Vrhovnog vijeća odbrane.

U televizijskom izlaganju, predsjednik Michel Aoun je rekao da je odlučio osloboditi sumu od 66 miliona dolara, u budžetu namijenjenu za hitne slučajeve. Također je rekao da će biti pokrenula istraga o eksploziji i da će rezultati biti poznati za pet dana. Dodao je da će se odgovorni suočiti s najrigoroznijim kaznama.

Eksplozija je sravnila sa zemljom veći dio luke i oštetila mnoge zgrade u Bejrutu, izbijajući prozore i vrata, a u ruševinama ima zatrpanih ljudi, navode zvaničnici.

George Kettaneh, generalni sekretar Crvenog križa izjavio je da je stotine osoba prevezeno u bolnicu, ali da je još veliki broj onih koji su zarobljeni u svojim domovima koji su oštećeni usljed eksplozije.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)