Naslovnica Izdvojeno Dan roza trake u Mostaru: Rak dojke na prvom mjestu

Dan roza trake u Mostaru: Rak dojke na prvom mjestu

902

Mostar — Prema podacima kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, u prošloj godini u HNK je registrovano 662 slučaja žena oboljelih od karcinoma.

Od tog broja, 124 slučaja se odnose na obljele od karcinoma dojke, koji je time na prvom mjestu. Od tih 124 slučaja, čak 69 se odnosi na grad Mostar, potvrdio nam je direktor Zavoda, dr. Nermin Avdić.

Statistike govore da je karcinom dojke na prvom mjestu i po smrtnosti, pa je brojka za HNK od 10 umrlih na 100 hiljada stanovnika godišnje.

Sve su to bili razlozi da Vlada HNK, Ministarstvo zdravstva, Zavod zdravstvenog osiguranja i Zavod za javno zdravstvo HNK pokrenu poseban program preventivnog screeninga, odnosno pregledâ, radi ranog otkrivanja raka dojke.

“Negdje oko 500 poziva smo do sada poslali. Pilot-projekat je pokrenut. Konjic i Mostar je u toku. Nažalost, imamo već i par pozitivnih slučajeva, ali to i jeste cilj da u jednoj ranoj fazi otkrijemo ovaj karcinom dojke, jer je činjenica da je 90 posto izlječenje ako je na početku samom bolest otkrivena, odnosno u početnoj fazi”, izjavio je u srijedu direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, dr Nermin Avdić, na obilježavanju Dana roza trake, u organizaciji Udruženja Novi pogled.

Iz tog Udruženja pozdravljaju pokretanje programa screeninga. “Prije mjesec dana, zvanično prvih 500 pozivnica ženama stiglo je na kućne adrese, gdje smo zaista iznenađeni velikim odzivom žena, 84 procenta već se žene javljaju. To je itekako veliki pomak”, smatra predsjednica Udruženja Novi pogled Maja Memić.

Ona podsjeća da se samo prije deset godina o raku dojke u medijima skoro nije ni govorilo, a žene su krile da su oboljele od te bolesti. Svijest o raku dojke jeste porasla, ali Memić ipak pita:

“Da li se iko odaziva na preventivne preglede? Da li iko ide radi prevencije kod ljekara? Ne. Kod nas je još i dalje uvriježeno pravilo da se ide kod ljekara samo kad nas nešto boli. Ali tad je već kasno”, naglasila je Memić.

Ovakvu poruku šalje i 41-godišnja Danijela Vojčić iz Hodbine kod Mostara, koja je od raka oboljela prije sedam godina.

“Teško mi je palo, vis-a-vis prvenstveno djece, koja su mi bila sitna. Kasnija sam shvatila da se čovjek može izboriti s tim i evo sedam godina se borim”, kazala je Vojčić.

Inače, kako su ranije saopštili organizatori, cilj humanitarne kampanje obilježavanja je podizanje svijesti o raku dojke i važnost ranog otkrivanja raka dojke, kako bi se što je više moguće smanjila smrtnost od ove bolesti.

Plesni studio Mo Stars i Športski plesni klub ”Zrinjski” svojim plesom uljepšali su obilježavanje manifestacije.

(StarMo)