Naslovnica Mostar Dan kada su okupatori javno objesili petero antifašista

Dan kada su okupatori javno objesili petero antifašista

1128

Mostar — Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar obilježilo je u četvrtak godišnjicu vješanja petero boraca protiv fašizma, koje su okupatori počinili 19. novembra 1943. godine.

Naime, na današnji dan prije 77 godina, fašisti su u Mostaru objesili pripadnike narodnooslobodilačkog pokreta Muju Selimhodžića, Božu Skočajića, Darinku Bitanga, Ekrema Ćurića i Antu Ajduka. U znak sjećanja na ubijene, članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar, posjetili su Spomenik ilegalcu na Bulevaru narodne revolucije, te polaganjem cvijeća i minutom šutnje odali poštu stradalima.

Predsjednik UABNOR-a Mostar Sead Đulić podsjetio je da je među ubijenima osim žene iz porodice Bitanga bio i maloljetni Ćurić, te da su svi javno obješeni pred sugrađanima.

“Ubijeni su jer su bili ilegalci, antifašisti i što nisu željeli odati saborce i ostale ilegalce u gradu. Prisjećajući ih se, ukazujemo da se svi i 77 godina kasnije trebamo nadahnuti njihovom idejom, moralom i voljom. Ljudi se danas ne žele odreći sitnih pogodnosti, a oni su se tada odrekli svojih života”, rekao je Đulić.

Smatra i da svi trebamo gledati ka budućnosti i svojim djelovanjem doprinijeti da ona bude bolja.

UABNOR će za šest dana tradicionalno obilježiti i 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

(StarMo)