Naslovnica Sport Dan kada je Velež bio bolji od Nijemaca…

Dan kada je Velež bio bolji od Nijemaca…

561

Mostar — Na današnji dan, 04.11.1987. godine, na stadionu Pod Bijelim brijegom Velež je pobijedio Borussiu Dortmund sa 2:1, u okviru 2. kola Kupa UEFA-a.

Nakon što je Borussia slavila u prvoj utakmici sa 2:0, Mostar je tih dana živio za revanš utakmicu. Stadion Pod Bijelim brijegom bio je ispunjen kao rijetko do tada. Po tadašnjim izvještajima, na stadionu je bilo 30.000 navijača, podsjećaju na Veležovoj zvaničnoj internet-stranici.

Rođeni su od samog početka krenuli jako prema golu Borussije. Napadi i šanse su se redale kao na pokretnoj traci. Kajtaz i Tuce su lomili bekove, a svima je ostao u sjećanju promašen penal Semira Tuce.

U drugom poluvremenu, Rođeni su nastavili napadati, što je krunisano golom u 67. minuti Mehe Kodre, koji je na poluvremenu zamjenio Kalajdžića.

Kada su svi očekivali da Rođeni postignu i drugi gol, uslijedio je hladan tuš. Mill je pogodio u 88. minuti, što je uz rezultat iz prve utakmice bio i odlučujući trenutak.

Ipak, Rođeni se nikad nisu predavali, tako da su odmah postigli drugi gol preko Predraga Jurića u 89. minuti. Nažalost, to nije bilo dovoljno da se prođe u naredno kolo.

Za “Rođene” su tada igrali: Petranović, Hadžiabdić, Šišić, Prskalo, Đurasović, Barbarić, Kajtaz, Kalajdžić, (Kodro o d 46.minute), Jurić,Gudelj i Tuce.

Trener: Enver Marić

Za Borussiju su tada igrali : De Beer, Kleppinger, Kutowski, Pagelsdorf, Storek, Mc Leod, Helmer, Simmes, Dickel, Lusch i Mill.

(StarMo)