Naslovnica Izdvojeno Dan kada je srušen “Stari”: Konačni udarac zadalo je nekoliko tenkovskih...

Dan kada je srušen “Stari”: Konačni udarac zadalo je nekoliko tenkovskih granata…

614
foto arhiva

Mostar — Na danadšnji dan 9. novembra 1993. godine, srušen je Stari most u Mostaru – biser svjetske kulturne baštine. Most je srušun u 10 sati i 16 minuta, nakon dvodnevnog granatiranja od strane HVO-a.

Reuters je 10. novembra ’93. godine prenio izvještaj u kojem je Veso Vegar, bivši portparol Odjela obrane Hrvatske zajednice Herceg Bosna i kasnije glasnogovornik HDZ 1990., koji je u međuvremenu preminuo, potvrdio da je “HVO ispalio deset granata na Stari most”. U istom članku se navodi da su Ujedinjene nacije potvrdile da je HVO uništio most granatama ispaljenim iz središnjeg Mostara.

“Konačni udarac zadalo je nekoliko tenkovskih granata koje su stigle sa sjevernih i južnih položaja HVO”, prenijela je agencija riječi portparola UN u Sarajevu.

Za rušenje Starog mosta odgovornim se smatra Slobodan Praljak, bivši general HVO-a, koji je popio otrov u haškoj sudnici 2017. godine i tako okončao život.

Presuda Praljku izrečena je u sklopu procesa tzv. šestorci, u kojemu je uz Praljka suđeno i Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Perkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Svi skupa su osuđeni na 111 godina zatvora. Teretilo ih se za zločine počinjene na području BiH tokom 1993. i 1994. godine. Između ostaloga, riječ je o zločinima u Mostaru i drugim bh. gradovima.

Stari most je izgrađen u periodu od 1557. do 1566. godine, a glavni arhitekt je bio mimar Hajrudin. Ovaj kulturno-istorijski spomenik sa liste UNSCO-a ponovo je izgrađen i otvoren je u ljeto 2004. godine.

Građani Mostara će danas, zajedno sa mostarskim učenicima, obilježiti datum rušenja Starog mosta “skokom bez aplauza” i bacanjem cvijeća u rijeku Neretvu.

(StarMo)