Naslovnica Sport Dan kad je Velež ostao bez titule

Dan kad je Velež ostao bez titule

464

Mostar — 14. juna 1987. godine odigrana je utakmica koja je ostala u ružnom sjećanju igračima i navijačima Veleža.

U Tuzli, na stadionu Tušanj u okviru posljednjeg 34. kola sezone 1986/87, Rođeni kojima je pobjeda donosila toliko željenu titulu prvaka, gostovali su ekipi Slobode kojoj je pobjeda donosila opstanak u Prvoj ligi, podsjećaju na oficijelnoj internet-stranici FK Velež.

Za Rođene su tada igrali: Tanović (Petranović), M. Hadžiabdić, G. Jurić, Kalajdžić, Đurasović, Barbarić, Kajtaz, Tufek (Gudelj), P. Jurić, Međedović, Tuce. Trener: Dušan Bajević.

Sloboda: Marić, Ibrić, Tošić, Miljanović, Verlašević, Memišević, Smailović, Milošević (Mrkić), Krajišnik, Lukić, Milkanović.

Velež je odlično otvorio utakmicu te poveo golom Tuce u 6. minuti. A onda je na scenu stupio sudija Stjepan Glavina iz Klisa, koji vrlo brzo pokazuje na penal za domaćina, nakon kojeg je Milošević pogodio za 1-1. Pred kraj utakmice, u 79. minuti, još jedan penal za Slobodu, nakon kojeg Miljanović pogađa za 2-1, te tako donosi pobjedu kojom Sloboda ostaje u Prvoj ligi, a Rođeni ostaju bez zaslužene titule prvaka, kojom se okitio FK Partizan.

Prije kraja utakmice, među navijače Veleža upadaju pripadnici tadašnje milicije i specijalci koji uz grubu primjenu sile tjeraju navijače van stadiona. Mnoge su te slike posjetile na Heysel, ali na svu sreću nije bilo smrtnih posljedica, podsjećaju na oficijelnoj internet-stranici FK Velež.

(StarMo)