Naslovnica Uncategorized Dan Evrope na “Partizanskom”: Fašizam je “promijenio oblike”…ima ga i danas!

Dan Evrope na “Partizanskom”: Fašizam je “promijenio oblike”…ima ga i danas!

235

Mostar — Više delegacija položilo je danas cvijeće i odalo poštu žrtvama fašizma na Partizanskom spomen groblju u Mostaru. Time je obilježena 77. godišnjica pobjede na fašizmom i Dan Evrope.

Mostarski antifašisti su na taj način još jednom sa Partizanskog groblja upozorili na “nove oblike fašizma koji se pojavljuju u Bosni i Hercegovini”.

“Uistinu je danas Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu. Ostali reperi fašizma pojavljuju se i danas, kako u svijetu tako i kod nas. Fašizam nije pobijeđen, samo je promijenio oblike. Imamo ga i danas u obliku ratova, negiranja državnosti, garantovanih ljudskih prava”, upozorio je Miralem Džajo iz UABNOR-a Grada Mostara.

Imao je i poruku za sve antifašiste i građane.

“Naša poruka je da stojimo iza Platforme za antifašističko djelovanje u našem društvu. Antifašizam nije privilegija nas koji o tome često govorimo, već i onih koji djeluju na pozicijama. Nažalost, imamo korupciju u društvu koje je nagriženo novim oblicima fašizma. To je tiho ubijanje ljudi. Zar se možemo pomiriti sa tim da nas je više od 300 hiljada nakon rata otišlo u inostranstvo, poslije onih milion koji su pobjegli iz rata. Danas nemamo ništa da radi, nemamo ni radnu snagu… Imamo samo ljude koji se nemilosrdno iskorištavaju za bijedne pare. Moj otac je od radničke plate školovao četvero djece”, rekao je Džajo – prenosi federalna.ba.

(StarMo)