Naslovnica BiH Dan državnosti i u sjedištu bosanskih vladara

Dan državnosti i u sjedištu bosanskih vladara

531
foto: N1

Sarajevo — Stotine građana BiH tradicionalno se okupilo u srednjovjekovnom gradu Bobovcu. Ovu manifestaciju, već četvrtu godinu zaredom, organizuju nevladine organizacije. Od nosilaca vlasti, samo federalni premijer, javlja N1, prenosi Patria.

“Neka živi naša draga Bosna i Hercegovina”, kazao je Marinko Pejić, član Uprave HNV BiH.

Na 708 metara nadmorske visine stotinu građana iz cijele Bosne i Hercegovine, došlo je proslaviti Dan državnosti BiH. I stari i mladi Bosanci i Hercegovci kažu da se slabo poznaje sopstvena historija, koja bi trebala da bude vodilja za napredak.

Bobovac je značajno kulturno-historijsko područje koje svjedoči o državnosti Bosne i Hercegovine stoljećima – saglasni su svi učesnici današnje manifestacije.

Bobovac je najznačajniji grad srednjovjekovne Bosne. Bio je sjedište vladara srednjovjekovne bosanske države. A podigao ga je ban Stjepan II Kotromanić u prvoj polovini 14. stoljeća.

Neke od današnjih poruka sa ovog kultnog mjesta su: Da se pazi na dvorove na Bobovcu i u Kraljevoj Sutjesci kao da se još uvijek tamo nalazi bosanska kruna. Te da važna historijska mjesta koja svjedoče o postojanju BiH na marginama su proteklih godina.

“Ako je povelja bana Kulina rodni list državnosti BiH. Onda je ovo mjesto bilo mjesto odrastanja Bosne i Hercegovine”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH, prenijela je agencija Patria.

“Vjerujem da će ovo biti mjesto gdje će se obilježavati centralna manifestacija Dana državnosti BiH”, dodao je Aldin Šljivo, načelnik Općine Kakanj.

Neki od govornika imali su poruku za kako kažu one koji negiraju državu BiH, bosanski jezik i historiju. Dok drugi upućuju apel državnim institucijama.

“Susjedi neka prekinu kroatizirati i srbizirati Bosnu. Jer Bosna je bosanska i pripada svim onim ljudima koji je vole”, naveo je Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI.

“I da će se zajedno sa nevaldinim organizacijama uključiti sve institucije države, koje će uvažavati činjenicu da je ovo rodno mjesto naše države”, poručio je Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99.

Već tradicionalno sa mjesta ustoličenja bosanskih vladara građani Bosne i Hercegovine godinama šalju poruku svima da se lična historija ne smije zaboravljati te da svijest o Bobovcu mora doprijeti do svih istinskih Bosanaca i Hercegovaca.

(StarMo)