Naslovnica Region Dačić predlaže “nadzorno tijelo” – Opozicija podjeljena oko prijedloga

Dačić predlaže “nadzorno tijelo” – Opozicija podjeljena oko prijedloga

97

Beograd — Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na sesiji međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamentapredloženo formiranje “privremenog nadzornog tijela koje će pratiti rad medija”.

Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, a uz posredstvo Evropskog parlamenta, održava se nakon što je na poslejdnjim izborima veći dio opozicije odlučio da bojkotuje izbore zbog nezadovoljstva uslovima.

Ivica Dačić je rekao i da je predloženo da u sastav Republičke izborne komisije (RIK) privremeno bude dodato šest članova.

On je naglasio da će nadzorno tijelo o medijima, koje će biti formirano da “obezbjedi politički pluralizam i profesionalnu stručnost”, činiti 12 članova, od kojih će polovinu predložiti Regulatorno tijelo za elektornske medije (REM), a ostale cjelokupna opozicija.

“Nadzorno tijelo će izvještavati o primjeni Pravilnika o javnom sevrisu i informisaće javnost o drugim pitanjima koja su važna za izvještavanje medija u izbornoj kampanji”, rekao je Dačić.

On je dodao da je dogovoreno da “REM donese obavezujuće uputstvo za javni servis”.

Dačić je naveo da će u sastav RIK “ući šest novih članova iz redova opozicije i isto toliko zamjenika”.

Dio opozicionih stranaka koji je učestvovao u dijalogu odbacio je prijedloge za poboljšanje izbornih uslova. Takav stav su nakon završenog sastanka iznijeli predstavnici stranaka Zajedno za Srbiju i Narodne stranke, koja je predložila nastavak dijaloga.

Nekoliko opozicionih stranka su djelimično ili potpuno zadovoljne predloženim mjerama, među njima Stranka moderne Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska stranka bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića.

(StarMo)