Naslovnica Region Dačić: Državni udar u Srbiji

Dačić: Državni udar u Srbiji

404

Beograd — Skupština Srbije podržava sve mjere u borbi protiv mafije, izjavio je predsjednik parlamenta Ivica Dačić. Ocijenio je da prisluškivanje predsjednika Aleksandra Vučića, uz pomoć ljudi iz državnog sistema, predstavlja državni udar.

“Nije samo riječ o tome da su oni koji su radili u državnom sistemu, pa i u MUP-u, zloupotrijebili povjerenje, već da su prekršili Ustav naše zemlje. Da neko može neovlašteno da prisluškuje predsjednika, koji je izraz državnog jedinstva, i da neko sebe proglasi da je viši od najvišeg sistema Ustavom predviđene vlasti, to je rušenje ustavnog poretka i državni udar”, rekao je Ivica Dačić u Skupštini Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je na kraju rasprave, kojoj je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, rekao da Skupština Srbije očekuje i podržava da se jasno utvrdi zašto je to rađeno, s kojim ciljem, ko je bio na vrhu sistema, kao i da se preduzmu sve mjere i pohapse svi koji su to radili, bilo da je riječ o tome da su prisluškivali ili davali logističku podršku mafiji.

“U tom smislu, i Vučić i MUP će imati punu podršku i ako treba, Narodna skupština je spremna da se o tome i raspravlja”, poručio je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je 9. marta u Skupštini Srbije da u 1.572 prisluškivana razgovora predsjednik Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice, koje je preslušao Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i nadležno tužilaštvo, nema ni jednog jedinog inkriminišućeg razgovora koji bi mogao da ukaže da je bilo ko od članova njegove porodice ili on sam učinio bilo koje krivično djelo.

MUP Srbije saopštio je 20. januara da su obavještenja primljena od lica za koja se osnovano sumnja da su povezana sa slučajem prisluškivanja predsjednika Vučića i članova njegove porodice dostavljena na dalju nadležnost Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 31. decembra na TV Pink izjavio da su ga prisluškivale domaće službe, a da će nadležni organi utvrditi da li su bile povezane sa strancima.

„Mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost”, rekao je Vučić poručujući da se time bave nadležni organi.

Aleksandar Vučić tada je zaključio da je prisluškivanje predsjednika države direktan pokušaj državnog udara.

(StarMo)