Naslovnica Život Da li koronavirus zaista slabi?

Da li koronavirus zaista slabi?

409
foto arhiva - ilustracija

Washington — Da li novi humani koronavirus, SARS-CoV-2 slabi? Da li je bolest COVID-19 koju izaziva sada postala manje opasna?

Javile su se tvrdnje niza ljekara da SARS-CoV-2 slabi te čak tvrdnje kako bi mogao nestati sam od sebe. Međutim, u svijetu se bilježi ponovni porast slučajeva, a posebno u našem regionu. Dr. Matteo Bassetti, šef Klinike za infektivne bolesti u italijanskom gradu San Martino je u izjavi za The Telegraf od 20. juna rekao kako se čini da virus slabi i da bi mogao nestati. Još jedan italijanski ljekar, Alberto Zangrillo, direktor bolnice San Raffaele u Milanu je rekao nešto slično.

Zangrillo je, u izjavi za Glas Amerike rekao kako su primijetili da je virusno opterećenje kod novih pacijenata oboljelim od COVID-19 znatno manje nego kao kod pacijenata koje su primali prije mjesec-dva dana.

Najlakše bi bilo objasniti nešto ovako hipotezom da je virus mutirao, odnosno, da se prilagodio nama kao domaćinu. Cilj savršenog virusa je da koegzistira s domaćinom, a da ga pri tome ne ubije. Mnogi virusi su razvili različite mehanizme kako da ublaže imunološki odgovor organizma koji inficiraju, jer upravo taj jak imunološki odgovor, poznat kao „citokinska oluja“ ne samo što ubija virus, nego iscrpi, a u nekim slučajevima, ubije i domaćina, recimo zaraženu osobu. Modulacija imunog odgovora je jedan od osnovnih mehanizama koji regulišu „bitku“ između domaćina i virusa.

„Do sad nisam našao uporište u naučnim radovima da virus slabi“, govori za Glas Amerike prof. dr. Jasenko Karamehić, internista i imunolog u penziji i dodaje kako postoje različiti razlozi zašto je klinička slika COVID-19 sada nešto slabija. „U ovo doba godine imunitet je najjači, a ljudi su uglavnom napolju, ne provode puno vremena u zatvorenim prostorima gdje je koncentracija virusa i najveća, zatim ishrana je ljeti raznovrsnija, što sve jača organizam“, naglašava prof. dr. Karamehić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)