Naslovnica Mostar “Da li je MTM uistinu mostarski?”

“Da li je MTM uistinu mostarski?”

202

Mostar — Mostarski teatar mladih (MTM) u 49. sezonu ušao je sa sjajnim uspjehom. Upravo se vratio sa još jednog značajnog gostovanja, gdje je sa predstavom “GAME” učestvovao na 25. Festivalu akademskih pozorišta Srbije FAPS u u Novom Sadu.

Stručni žiri predstavi “Game” je dodijelio 6 nagrada i to za glumačka ostvarenja nagrade su dobili Sara Kljajić, Emana Tabaković i Teo Sandžaktar, nagrada za režiju pripala je Seadu Đuliću, nagradu za scenski pokret dobio je ansambl predstave, te je predstava „Game“ dobila nagradu za najbolju predstavu festivala.

Festivalska izvedba ovog potresnog svjedočanstva o životu migranata bilo je 95. izvođenje ove predstave u kojoj su igrali Sara Kljajić, Emana Tabaković, Arduana Macić, Haris Pašić, Adis Sandžaktar i Teo Sandžaktar.

Po povratku u Mostar niko od zvaničnika Grada i Kantona nije se sjetio uputiti niti jednu riječ čestitke, kako se to radi u slučajevima kada su neki drugi kolektivi u pitanju, navode iz MTM-a.

“Vrijedi dodati da je ansambl MTM-a na festival u Novi Sad otišao zahvaljujući pomoći prijatelja i vlastitom učešću u troškovima. Tako je godinama, jer MTM nema nikakvu podršku u gradu čije ime nosi.

Iz tog razloga valja podsjetiti šta je MTM u posljednjih 5 godina uradio i kako je promovisao Mostar i Bosnu i Hercegovinu, a sve bez učešća i jedne KM društvenog novca.

Dakle, u posljednjih pet godina Mostarski teatar mladih ostvario je sljedeće rezultate: izvedeno je 1416 predstava i drugih programa, uzeo učešće na 73 festivala, osvojio 95 nagrada za umjetničke rezultate, realizirao 31 premijeru, na online platformama predstave i druge programe MTM-a vidjelo preko 334.000 gledalaca.

Sve ovo nije dovoljno ni za čestitku, a o prijemu ili nekom obliku finansijske pomoći ne može se ni maštati. Kada se uporede ovi podaci sa podacima drugih koji se bave sličnom djelatnošću, a redovno su finansirani za to što rade jedino pitanje koje se svakom dobronamjernom čovjeku postavlja je: Da li je Mostarski teatar mladih uistinu mostarski?”, saopšteno je iz MTM-a.

(StarMo)