Naslovnica Život Da li i ova vakcina izaziva ugruške?

Da li i ova vakcina izaziva ugruške?

453
foto: ilustracija

Ženeva — Evropski regulatori istražuju da li vakcina američke kompanije Johnson&Johnson protiv COVID-19 izaziva neobične krvne ugruške slične onim koji izaziva vakcina AstraZenece.

Ranije ove sedmice, Evropska agencija za lijekove (EMA) navela je moguću vezu između vakcine AstraZenece i rijetkog poremećaja zgrušavanja. J&J vakcina izrađena je sa sličnom tehnologijom, što postavlja pitanja o mogućnosti sličnih nuspojava.

EMA navodi da istražuje četiri izvještaja o neobičnim ugrušcima, jedan u studiji J&J, a drugi tokom američkog uvođenja ove vakcine, javlja AP, a prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Prije davanja odobrenja za upotrebu J&J u SAD-u, Uprava za hranu i lijekove istražila je ugrušak koji se dogodio tokom testiranja. U to je vrijeme FDA je saopćila da će nadgledati bilo kakve moguće NUS pojave jer se vakcina koristi.

Ranije ove sedmice, evropski regulatori rekli su da su postojala tri dodatna američka izvještaja o ugrušcima s “nekim sličnostima” među skoro pet miliona osoba koji su primili vakcinu.

EMA je u petak ponovila da nije jasno je li mali broj J&J izvještaja povezan s vakcinom, za koje se očekuje da će se u Evropi pojaviti za nekoliko sedmica.

U saopćenju od petka, J&J navodi da “nije utvrđena jasna uzročno-posljedična veza između ovih rijetkih događaja” i vakcina, ali da je nastavila usko sarađivati ​​s regulatorima na procjeni podataka.

(StarMo)