Naslovnica Život CZK: Izložba i knjiga o upravnom položaju Mostara

CZK: Izložba i knjiga o upravnom položaju Mostara

279
foto: federalna.ba

Mostar — U Centru za kulturu otvorena je izložba i predstavljena knjiga o upravnom razvoju Mostara za vrijeme Osmanske i Austro-ugarske vlasti.

Muzej Hercegovine Mostar u saradnji sa Centrom za kulturu Mostar upriličio je otvaranje izložbe“ Upravni položaj Grada Mostara od 1833. do 1918. godine”, te promociju knjige “Upravni razvitak Grada Mostara za vrijeme Osmanske i Austro – ugarske vlasti”, autora Jasmina Brankovića.

“Mostar je kroz historiju imao veoma dinamičan razvoj, a urbana i kulturna komponenta tog razvoja je prilično dobro obrađena, nešto manje politička i privredna. Međutim, kada je u pitanju upravni razvoj on je uvijek bio na marginama istraživača, mada zato i nije bilo nekog opravdanja”, istakao je Branković, objašnjavajući motive za nastanak ovog djela, prenosi federalna.ba.

“S obzirom da se radi o do sad nepoznatim dokumentima rad na knjizi je trajao nekoliko godina, a moram naglasiti da je ovo još uvijek nezavršena priča. Još je dosta nerazjašnjenih detalja. Ovo je ono do čega se u ovom momentu došlo u istraživanju”, istakao je Branković.

Neki od dokumenata, poput prvog privremenog Pravilnika iz 1879. nikad nisu javno predstavljeni. Građani Mostara ih imaju priliku vidjeti na izložbi, a opširniji prikaz je u knjizi.

Na 25 izloženih panoa mogu se vidjeti i izvodi dva Statuta za vrijeme Austro-ugarske, te čitav niz dokumanata vezanih za rad Općinskog vijeća Mostara, zatim jedan od budžeta iz 1909. godine.

Tu su i fotografije nekih gradonačelnika i vijećnika, te nekoliko dokumenata vezanih za rad Općinskog vijeća Mostara iz vremena osmanske uprave.

(StarMo)