Naslovnica Mostar CZ: Ugrožene kuće i vikendice, traži se međunarodna pomoć

CZ: Ugrožene kuće i vikendice, traži se međunarodna pomoć

303

Mostar — Požar na lokalitetu Rujišta, koji je i dalje aktivan, ugrožava 50-ak kuća i vikendica, kao i stanište endemske vrste bora Munika, saopšteno je jutros iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Radnici PVJ (Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar) su stalno na terenu i pokušavaju požar staviti pod kontrolu. Zbog veličine požara i nepristupačnog terena zatražena je međunarodna pomoć u gašenju požara iz zraka”, navodi se u jutrošnjoj informaciji OC-e CZV-a HNK-a.

Inače, na području Grada Mostara proteklog dana zabilježena su još tri požara. U mjestu Rabina, te u Sjevernom logoru u dva navrata, gorjeli su trava i nisko rastinje.

U opštini Konjic zabilježeno je 13 požara, od kojih je 8 još uvijek aktivnih. Riječ je o šumskim požarima, koji gore već danima na planinskom, nepristupaćnom terenu, koji je na više mjesta i miniran.

Na teritoriji opštine Jablanica, u jutarnjim satima u nedjelju helikopter OS BIH dejstvovao je sa 16 izbačaja vode u blizini Kostajnice. Požar nije ugašen, ali je znatno smanjena brzina širenja prema Kostajnici u konjičkoj opštini i Glodnici u jablaničkoj opštini. Na jablaničkom području evidentirana su još dva manja požara.

U opštini Prozor, u nedjelju tokom dana lokalitet Tršćana su gasili mještani. Gorjela je šuma i nisko rastinje, a požar je aktivan. Sva požarišta su smanjila intezitet, te trenutno ne stvaraju ugroženost za naseljena mjesta, javljaju iz Civilne zaštite.

I na području opštine Čitluk registrovana su dva požara. U Vukovinama je gorjela borova šuma i smreka.

(StarMo)