Naslovnica Život CZ: Stambeni objekti nisu ugroženi

CZ: Stambeni objekti nisu ugroženi

382

Mostar — Požar na lokaciji Rujišta je aktivan, gori munika, sitno rastinje i trava i trenutno je pod kontrolom. Trenutno nema ugrožavanja stambenih i drugih objekata. Teren je miniran, što otežava gašenje sa zemlje.

To se navodi u jutrošnjem, redovnom biltenu događaja za protekla 24 sata Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prema biltenu CZ-a, na području Mostara u protekla 24 sata registrovano je još pet požara, u kojima je pretežno gorjelo rastinje.

Na čapljinskom području zabilježena su dva požara, među kojima je i onaj u Jasoču u ponedjeljak iza podneva, u kojem je na granici opština Čapljina i Stolac gorjela trava i šuma.

U opštini Čitluk registrovana su četiri požara, u kojima su pretežno gorjeli trava i nisko rastinje.

Na području opštine Konjic došlo je do ponovnog aktiviranja požara. Na terenu je anagažirano cijelo raspoloživo ljudstvo vatrogasne jedinice Konjic, te radnici Šumarstva Prenj. U gašenju požara pomažu i mještani.

Aktivni su požari u Kostajnici,  u Ovčarima, na Vrapču, na Živašnici, selo Bušćak, u Spiljanima, Boždarevićima, te požar na Donjem Selu, javljau iz CZ-a.

U opštini Stolac, juče popodne je na lokalitetu Jasoč-Todoruše gorjela trava i nisko rastinje na površini od dva hektara.

Tokom prethodne noći, jablanički vatrogasci su uspjeli da stave pod kontrolu požarnu liniju koja se iz pravca Kostajnice kretala prema naselju Glodnica. Požarišta u MZ Ostrožac u blizini naselja Glodnica i Mrakovo su pod kontrolom.

Oko 11,30 sati u ponedjeljak pojavio se požar na Risovcu. Brzom intervencijom pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jablanica, požar je ugašen.

Oko 17,00 sati preko vrha planine Baćina prenesen je požar sa prozorske na teritoriju opštine Jablanica. Požar ima tendenciju spuštanja požarne linije prema podnožju Baćine i magistralnom putu M-17.5, čime bi bila ugrožena sigurnost stambenih objekata sela Sovići.

Tokom dana u ponedjeljak, vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Rama” imali su četiri intervencije na požarištima u Ljubuncima, Blacama, te Klek-Volijaku. “Sva požarišta na području opštine Prozor Rama su ugašena usljed kišnih padavina, te nema potrebe za djelovanje helikoptera OS BiH”, javili su jutros iz OC-a CZV-e HNK-a..

(StarMo)