Naslovnica Politika Cvitanović o prijedlogu Izbornog zakona: Usaglašeno sa SAD i EU

Cvitanović o prijedlogu Izbornog zakona: Usaglašeno sa SAD i EU

156
predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Mostar — Konačni prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, nedavno usvojen od strane Hrvatskog narodnog sabora, usaglašen je s predstavnicima EU i SAD, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, prenosi BHRT.

Cvitanović je rekao da su od njih dobili signal da su sve formalne i pravne stvari zadovoljene i da je sada na političkim subjektima u BiH da se dogovore o modalitetima sprovođenja ovih prijedloga.

“Crvena linija ispod koje Hrvati u BiH neće ići jeste poštovanje konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja u zajedničkim institucijama”, istakao je Cvitanović za “Glas Srpske”.

Cvitanović je naveo da će dati šansu političkim pregovorima da bi se došlo do konačnog dogovora.

“Hrvatska strana jedina u kontinuitetu nudi neka rješenja i različite prijedloge da bi se konačno riješio ovaj problem. Nadam se da će do toga i doći u međustranačkim pregovorima planiranim za kraje januara. Ukoliko do toga ne dođe, HNS će 19. februara donijeti zaključke koji će biti odgovor na stanje koje nas čeka u pripremi narednih opštih izbora u BiH”, pojasnio je on.

Za izjave pojedinih bošnjačkih političara da im odgovara status kvo do izbora, Cvitanović je rekao da bi oni ponovo da Hrvate dovede u neravnopravnu poziciju, ocijenivši da takvi stavovi vode zemlju u još veću političku i institucionalnu nestabilnost.

Cvitanović je naveo da oni koji licemjerno zagovaraju nekakav građanski koncept uređenja BiH imaju sasvim druge ciljeve, “odnosno da bi to u stvari bila jedna građanska unitarna država u kojoj bi dominantan bio samo jedan narod”.

(StarMo)