Naslovnica Mostarski izbori 2020 Cvitanović: Nema izmjena Statuta Mostara bez Izbornog zakona

Cvitanović: Nema izmjena Statuta Mostara bez Izbornog zakona

570

Mostar — HDZ 1990 upriličio je danas press-konferenciju u povodu nedavno održanih lokalnih izbora, te nadolazećih izbora u gradu Mostaru.

Prisutnima se obratio predsjednik stranke HDZ 1990 Ilija Cvitanović. On nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezultatom na nedavno održanim lokalnim izborima, na kojima se Hrvatska demokratska zajednica 1990 dokazala kao druga najjača stranka sa hrvatskim predznakom.

“Danas počinjemo intezivniju izbornu kampanju za grad Mostar, gdje smo sigurni kako ćemo sa ovim ljudima koji stoje tu iza mene, a koji imaju integritet, znanje i autoritet, ponuditi se gradu Mostaru”, kazao je Cvitanović na početku svoga obraćanja, saopšeno je iz HDZ-a 1990.

“Zadržali smo poziciju koju smo imali i 2016. godine, te smo povećali broj izabranih vijećnika, usprkos svim problemima i poteškoćama kroz koje je naša stranka prošla posljednje dvije godine. U ovom trenutku još ne možemo sa sigurnošću reći za koliko, ali broj vijećnika HDZ-a 1990 neće biti ispod 85 na području cijele BiH, što nas legitimira kao drugu stranku po snazi sa otprilike četvrtinom vijećnika među hrvatskim vijećnicima u BiH.

Samostalno smo osvojili dva načelnička mjesta u općini Prozor- Rama i u Odžaku, a u koaliciji sa HNP u Tomislavgradu i načelnika općine Tomislavgrad kao i većinu u Općinskom vijeću. Ono što mi je posebno važno je da smo u koaliciji sa hrvatskim strankama u Srednjoj Bosni osvojili općine Novi Travnik, Vitez, te čekamo rezultate za Gornji Vakuf, a vjerujemo kako će i u Vakufu biti takav rezultat”, kazao je Cvitanović.

On je naveo kako je HDZ 1990 izgubio nekoliko načelničkih i gradonačelničkih pozicija zbog toga što nisu mogli postići dogovor sa ostalim opozicionim strankama, ali i u tim općinama učestvovat će značajno u kreiranju odluka u općinskim vijećima, prvenstveno u gradu Livnu gdje sa partnerima u ovom trenutku imaju većinu.

“Još jednom želim ponoviti da čekamo dopisne glasove, a posebno se nadam kako ćemo napokon imati izabranog gradskog vijećnika u gradu Zenici, gdje nam u ovom trenutku nedostaje dvadesetak glasova. Vjerujemo kako će u Gradskom vijeću Zenica nakon dugo vremena biti izabran predstavnik iz reda Hrvatskog naroda”, naglasio je.

Komentirajući izbornu utakmicu za grad Mostar, Cvitanović je kazao kako HDZ 1990 ima kvalitetne kandidate na listama za zapad, jugozapad i jug, kao i na gradskoj listi.

“Želim da imamo veći legitimitet u Gradskom vijeću, nećemo dopustiti izmjene Statuta grada Mostara, a da se ne promijeni Izborni zakon”, poručio je Cvitanović, te pozvao sve građane i građanke grada Mostara koji su nezadovoljni aktuelnim stanjem, ali i sve one koji su izrazili nezadovoljstvo ekonomskom situacijom, kao i zbog stajanja proizvodnje u Aluminiju, te sve one koji su nezadovoljni čistoćom grada Mostara, potopljavanjem grada Mostara, da izađu na izbore i daju povjerenje kandidatima HDZ-a 1990, koji, kako je kazao Cvitanović znaju kako riješiti te probleme.

“Danas kada sve češće dobivamo poruke kako će Hrvati biti zaobiđeni u Domovima naroda i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine najozbiljnije tražim od potpisnika Sporazuma u Mostaru oko izmjena Statuta grada Mostara i izmjena Izbornog zakona da taj posao dovedu do kraja, završe izmjene Izbornog zakona kako bismo po izborima u Mostaru mogli izmijeniti i Statut koji će u potpunosti uravnopraviti sve narode u BiH. Dakle, odgovornost za izmjene Izbornog zakona je na Draganu Čoviću i HDZ-u BiH kao potpisniku Sporazuma. Odgovornost je na Bakiru Izetbegoviću i na stranci SDA i nema prostora za bježanje od onoga sto je potpisano pod medijatorstvom međunarodne zajednice, administracije Evropske unije i Amerike. Nećemo dopustiti nikome da manipulira Izbornim zakonom, a naša podrška na tom putu je apsolutna i neupitna”, zaključio je Cvitanović.

(StarMo)