Naslovnica Politika Cvitanović: Dodik nije brana za Hrvate

Cvitanović: Dodik nije brana za Hrvate

166
Ilija Cvitanović; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović istakao je u razgovoru za televiziju N1 da je na snazi nastavak političkih napetosti u BiH – produbljivanje krize, nepoštivanje, nedogovoranje, blokade…

On smatra da po porukama koje dolaze iz Beograda i iz Banjaluke, moglo bi to dobiti bar u jednom dijelu institucija manju nijansu i da bi se mogao odblokirati rad institucija BiH.

“Rješenje bi bio samo dogovor i kompromis oko ključnih političkih pitanja ispred i državnih interesa i naroda svih u BiH. Ostavljanje stranačkih interesa koji su često ispred državnih interesa i svih naroda u BiH, ostavljanje tih interesa po strani i rješavanje nagomilanih stvari sa pozicije hrvatskog političara uz izmjenu izbornog zakona, mislim da bismo dobili jednu potpunu političku stabilnost, naročito u Federaciji koju vidim kao ključ stabilnosti BiH”, istakao je.

Što se tiče Hrvatskog narodnog sabora, rekao je da tu ne treba tražiti raskid.

“Ja ću dok se god ne riješi hrvatsko pitanje u BiH biti najveći zagovornik i čuvar HNS-a, a na ostalim nivoima sam spreman raskinuti sve sporazume sa HDZ-om BiH, ako budu bahati, ako ne budu poštivali sporazum”, poručio je Cvitanović.

Naglasio je i da “dok god postoji teza da ponovo imate Željka Komšića, tonut ćemo sve dalje i među Hrvatima nema partnera za takvo nešto”.

“Kada kažem da Dodik u ovom trenutku nije brana za Hrvate za rješenje Izbornog zakona, ali blokiranje države je ogroman problem Dodika”, dodao je.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)