Naslovnica Politika Cvijanovićka pronašla “krivce”: Inzko i “političko Sarajevo”!

Cvijanovićka pronašla “krivce”: Inzko i “političko Sarajevo”!

97
Željka Cvijanović

Banja Luka — Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u intervjuu agenciji Srna da “svi vole da pričaju o BiH, a malo ko je želio da o njoj nešto nauči, a pogotovo analizira”, ističući da su stvari u BiH “nesređene u kontinuitetu, dok su problemi i nezadovoljstva akumulirani”.

Na pitanje kako komentariše pristup međunarodnog faktora prema BiH i optužbe na račun RS, koja se optužuje za blokadu rada zajedničkih institucija, Cvijanović je rekla da je “okidač za ovu krizu Valentin Inzko, a ne Republika Srpska”.

– Koji god zakon da je nametnuo, reakcija bi bila ista. Da ne spominjem kako su fabrikovali izvještaje za Savjet bezbjednosti UN, širili lažnu sliku, optuživali RS za svaki problem i nastojali na svaki mogući način izostaviti odgovornost bošnjačkih političkih partija, smatra predsjednica RS.

Na pitanje zašto je BiH “nesposobna da kroz razgovor riješi sopstvene probleme”, Cvijanović je odgovorila da razgovore “ne želi političko Sarajevo”.

– Oni su godinama ohrabrivani i podržavani od OHR-a da ne učestvuju u dijalogu, već da čekaju njihova rješenja, a potom i Ustavnog suda BiH, koja su dogovarana sa njima i onima koji žele centralizaciju BiH. Da su pustili da zaživi koncept prave koordinacije i harmonizacije, kroz to bi se ojačalo povjerenje, kojeg ni danas nema, i moguće da bi se vremenom domaći akteri i sami dogovarali šta je ekonomičnije, praktičnije, efikasnije”, konstatovala je Cvijanović.

(StarMo)