Naslovnica Politika Cvijanovića odlikovala Vulina

Cvijanovića odlikovala Vulina

465
Aleksandar Vulin

Banja LUka — Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović odlikovala je danas ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Vulinu je orden “zastave RS sa zlatnim vijencem” dodjeljen za, kako je rečeno, “rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i RS“.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još krajem marta prošle godine osporio 9. januar kao “dan RS”, srpski zvaničnici tog entiteta danas su organizovali dodjelu odlikovanja i još niz manifestacija, kojima će u Banjoj Luci prisustvovati i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabi,ć te generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

U podne će na glavnom banjalučkom trgu biti održan defile sa više od 2.400 učesnika, prvenstveno pripadnika policije, poštara, vatrogasaca, civilne zaštite, nevladinih organizacija te drugih pripadnika civilnog sektora.

Na ulicama Banje Luke, u kojoj boravi i patrijarh srpski Irinej koji predvodi vjerski dio manifestacija, jer je za pravoslavce danas Sveti arhiđakon Stefan, pojačane su mjere bezbjednosti.

Ustavni sud BiH je lani, proglasivši 9. januar neustavnim, presudio da se taj datum ne može obilježavati kao “dan RS”, ali srpski zvaničnici odbacuju tu odluku.

(StarMo)