Naslovnica Politika Cvijanović u SAD hvalila Dejtonski sporazum

Cvijanović u SAD hvalila Dejtonski sporazum

520

Washington — Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sastala se danas u Washingtonu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Mathewom Palmerom.

U razgovoru sa Palmerom, predsjednica RS je izrazila opredijeljenost institucija Republike Srpske za očuvanje mira i političke stabilnosti u BiH i regionu, kao najvažnijih preduslova za ekonomski razvoj, poboljšanje poslovnog ambijenta i životnog standarda svih građana.

Cvijanović je istakla da je Dejtonski sporazum i uvažavanje ustavne strukture BiH, koja podrazumijeva punu ravnopravnost tri konstitutivna naroda, dobar okvir za funkcionisanje, razvoj i napredak BiH, prenosi BHRT.

Na sastanku je razgovarano i o bezbjednosnim izazovima u regionu zapadnog Balkana, te istaknuto da je i po ovom pitanju potrebna koordinacija nadležnih institucija svih nivoa vlasti u BiH.

Sagovornici su konstatovali da je “mali Šengen” pozitivna inicijativa za cijeli region, a Cvijanovićeva je istakla da su institucije Republike Srpske već podržale ovu inicijativu koja za cilj ima unapređenje regionalnog ekonomskog prostora.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Bojan Vujić.

Prethodno je Cvijanovićeva razgovarala sa specijalnom predstavnicom State Departmenta za Holokaust, Cherrie Daniels.

U okviru zvanične posjete Sjedinjenim Državama, predsjednica RS danas će u Pentagonu posjetiti Nacionalnu gardu države Merilend.

(StarMo)