Naslovnica Politika Cvijanović priznala: Ta uredba je “osjetljiva materija”

Cvijanović priznala: Ta uredba je “osjetljiva materija”

443
Screenshot: FTV

Banja Luka — Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je još u vrijeme donošenja Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja rekla da je “to osjetljiva materija i da se tu mora postupati sa dužnom pažnjom prema svakoj pojedinačnoj situaciji”.

S jedne strane imate potrebu da spriječite da u ovako teškom periodu bilo šta remeti rad institucija, a posebno zdravstvenog sektora na čijim plećima i jeste najveći teret. S druge strane, tu uvijek možete upasti u zamku da narušavate pravo govora i iznošenja mišljenja. Zato sam i rekla da je materija osjetljiva – rekla je Cvijanovićeva upitana da prokomentariše negodovanje opozicije na donošenje Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja.

Ona je podsjetila da je upravo zato ičlan Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno izjavio da organi neće postupati po toj uredbi, “osim po prijavi građana”, a ostavljen je prostor i za njeno potpuno ukidanje i to je sada i realno.

– Naravno, uvijek se postavlja pitanje šta biste uradili ako neko, primjera radi, suprotno stvarnom činjeničnom stanju, kaže da raste broj ugroženih pacijenata, da nema dovoljno respiratora, a vi znate da ih ima na desetine slobodnih i dostupnih? Ili da je umro veći broj ljudi od onog što, na primjer, izađe kao zvanični podatak iz zdravstvenih ustanova – upitala je predsjednica Srpske.

(StarMo)