Naslovnica Mostar Čuveni orkestar iz Barcelone dolazi u Mostar

Čuveni orkestar iz Barcelone dolazi u Mostar

146

Mostar — Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, svjetska je muzička senzacija koja ove godine slavi svoj jubilarni deseti rođendan, a koja u četvrtak, 16. juna, u 21 sat stiže u Muzički centar Pavarotti u Mostaru.

Prvobitno nazvan Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, bend je koji je do danas snimio šest studijskih albuma i nastupio u preko četrdeset zemalja svijeta, kazali su iz Muzičkog centra.

Ističu kako o njihovoj popularnosti najbolje govori činjenica da njihov zvanični YouTube kanal broji preko 150 hiljada pratilaca, s više od 75 miliona pregleda.

Posljednjim albumom nazvanim “Nova era” dodatno su, kažu iz Pavarottija, potvrdili poziciju jednog od vodećih svjetskih bendova kada je u pitanju savremena interpretacija tradicionalne muzike.

“U njihovim posljednjim singlovima, od neprolaznog makedonskog klasika ‘More sokol pie’ do sicilijanskog folklora ‘Cu Ti Lu Dissi’, osjeti se autentičan upliv tradicionalnog muziciranja s prostora Balkana, Bliskog istoka i mediteranskih obala, a iznjedruju ga različiti umjetnički uticaji članova benda”, navodi se u priopćenju.

Šaroliku, međunarodnu postavu benda čine muzičari iz Španije, Italije, Francuske, Srbije, Grčke i Ukrajine iz čega proizlaze najljepši aranžmani u kojima svaki instrument ima svoje mjesto i svoj prostor.

Usto, sadržaj i boja zvuka prilagođeni su svakoj pojedinačnoj pjesmi, s krajnjom namjerom da slušalac doživi jedinstveno muzičko iskustvo, stoji na kraju saopćenja, koje prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)