Naslovnica Sport Čuveni klub u “debelom” minusu zbog korone

Čuveni klub u “debelom” minusu zbog korone

234
foto: ilustracija

Dortmund — Njemački fudbalski klub Borussija Dortmund u gubitku je od 44 miliona eura zbog pandemije korona virusa, saopštili su čelnici tog kluba.

“Završio se period desetogodišnjeg poslovanja u plusu. Finansijski smo uvijek bili pozitivni, a onda je stigla korona”, ukazao je na razloge negativnog poslovanja izvršni direktor kluba Hans-Joachim Watzke, prenose regionalni mediji.

Njemačka Bundesliga prekinuta je u martu, da bi se nastavila dva mjeseca kasnije, ali bez publike.

“Opet ćemo se naći u problemu zbog praznih tribina. Moramo biti strpljivi, teško je zamisliti fudbal bez navijača na duže staze, ali moramo da izdržimo”, rekao je Watzke.

Dortmund u prosjeku ima posjetu od oko 80.000 navijača po meču, ali posljednjih pet mečeva Bundeslige, stadion Westfalen je bio prazan.

Smanjeni su i prihodi od sponzorstva, televizije i transfera kao posljedica pandemije, naveli su čelnici kluba. Pozitivna strana jesu stabilni prihodi od reklama i novih sponzora.

Ugovori sa Pumom i novim glavnim sponzorom su spremni za predstojeću sezonu, navode zvaničnici Borussije. Nova sezona Bundeslige će početi, bez navijača, 18. septembra.

(StarMo)