Naslovnica Politika Čubrilović: RS “ima spreman odgovor”…

Čubrilović: RS “ima spreman odgovor”…

341
Nedeljko Čubrilović

Banja Luka — Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da “Srpska ima ustavne mehanizme da se zaštiti od majorizacije u BiH”.

“Mi se sada suočavamo sa problemom da se izabranim predstavnicima iz Republike Srpske ne dozvoljava da preuzmu pozicije na nivou zajedničkih organa BiH, konkretno mislim na Savjet ministara, iako su dobili glasove birača u Republici Srpskoj. Političko Sarajevo teško prihvata pravo Republike Srpske da na nivou BiH ima svoje legitimne predstavnike, što je potpuno neprihvatljivo i štetno za sve. Ovo je i pitanje primjene Ustava, Izbornog zakona i drugih akata. Dakle, kako legitimiteta, tako i legaliteta” – istakao je Čubrilović za list ‘Slovo’ iz Kanade.

On je naglasio da Republika Srpska “ima spreman odgovor”, ukoliko se ucjene iz Sarajeva nastave, a to je poštovanje Ustava BiH, Ustava Republike Srpske, ali i razvoj i jačanje institucija Srpske, privrednog života, kao i podizanje standarda svih građana.

Čubrilović je istakao da Republika Srpska ostaje privržena izvornom Dejtonskom sporazumu i da njene institucije i narod neće prihvatiti ništa što bi narušilo ustavna prava i položaj Srpske.

(StarMo)