Naslovnica BiH Crveni križ FBIH posjetio ukrajinske izbjeglice u Međugorju

Crveni križ FBIH posjetio ukrajinske izbjeglice u Međugorju

249

Međugorje — Predstavnici Crvenog križa Federacije BiH posjetili su pansion u Međugorju u kojem su smještene izbjeglice iz Ukrajine.

U pansionu je trenutno smješteno 18 osoba, od čega 4 odrasle žene i 14 djece, koji su kroz razgovor izrazili veliku zahvalnost Crvenom križu i građanima na gostoprimstvu i podršci, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Ističe se kako su predstavnici Crvenog križa općine Čitluk stalno na terenu pružajući im, uz koordinaciju s sekrearijatom Crvenog križa Hercegovačko-neretvanskog kantona, značajnu pomoć.

U cilju što boljeg odgovora na aktuelnu situaciju održan je i koordinacioni sastanak između federalnih, kantonalnih i općinskih predstavnika Crvenog križa na kojem su dogovorene aktivnosti Crvenog križa u narednim danima kada se očekuje dodatni priliv izbjeglica iz Ukrajine.

Navedeno je kako će Crveni križ, osim humanitarne pomoći, psihosocijalne podrške i aktivnosti Službe traženja, pružiti i usluge testiranja na covid-19 putem antigenskih testova prilikom dolaska novih izbjeglica, a prije samog smještaja kako bi se preveniralo potencijalno širenje zaraze.

Inače, u subotu je održan i dodatani seminar osvježenja znanja iz oblasti Službe traženja i obnavljanja porodičnih veza.

Crveni križ Federacije BiH će, kako navode, kroz svoju strukturu nastaviti pružati podršku izbjeglicama koje budu pristizale u našu zemlju.

Aktivan je i humanitarni broj 17023 putem kojega građani mogu donirati 2 marke za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, navedeno je u saopćenju, koje prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)