Naslovnica Politika Crnogorski premijer: Prošli smo kroz “neviđenu propagandu”

Crnogorski premijer: Prošli smo kroz “neviđenu propagandu”

481

Podgorica — Crnogorski premijer Duško Marković kazao je u srijedu da je Crna Gora prošla kroz „neviđenu propagandu“ nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti koju su vršili čimbenici “unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije oni iz susjedne Srbije”.

“Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije”, rekao je Marković.

Paljenje crnogorske zastave u Beogradu je, kaže, jasan odnos o državi Crnoj Gori i njezinom pravu da suvereno odlučuje o unutarnjim pitanjima, smatra Marković.

Komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi Crna Gora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti trebala razgovarati s patrijaršijom Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Marković je kazao da će crnogorska vlada o svojim unutarnjim pitanjima razgovarati isključivo s predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske.

„O tome ne može niti će odlučivati nijedan predsjednik, pa ni predsjednik Srbije. Za nas je legitimna adresa za razgovor o ovom pitanju Mitropolija crnogorsko–primorska, odnosno, mitropolit Amfilohije ili njegovi suradnici koje on izabere za taj razgovor“, rekao je Marković.

Istaknuo je da Crna Gora želi Srbiju kao uspješnog i pouzdanog susjeda, te da je želja crnogorskih vlasti da se o pitanjima razgovara na službenoj i državnoj razini a ne preko medija i “programiranih analitičara i intelektualaca”.

“Odnosi Srbije i Crne Gore su najlošiji od obnove nezavisnosti, ali ne našom zaslugom”, priopćio je Marković.

(StarMo)