Naslovnica Region Crnogorski književnik: Slijedi približavanje Beogradu i Moskvi

Crnogorski književnik: Slijedi približavanje Beogradu i Moskvi

325
foto: RSE

Sarajevo — Kada je u februaru ove godine za Radiosarajevo.ba izjavio da je u Crnoj Gori na djelu klerikalno-četnička revolucija i da je velikosrpski nacionalizam rak-rana Zapadnog Balkana, mnogi su mislili da je jedan najvećih živućih savremenih crnogorskih književnika, Milorad Popović, odveć žarkim bojama crta situaciju u svojoj zemlji.

Neviđen pritisak

Danas kada iz te zemlje pristižu zabrinjavajuće, pa dramatične slike, jasno je kakve su politike na sceni.

Popović nije pisac naknadne pameti. On se, kako je jednom zapisao Miljenko Jergović, našao se “u malenoj skupini pisaca koji su se jasno i vrlo radikalno odredili oko velikosrpske politike, Slobodana Miloševića i ranog četničenja i militarizacije srpskih narodnih masa”, “posvećujući, u velikoj mjeri, vlastiti život ideji slobodne i nezavisne crnogorske države”.

Jesu li te vrijednosti upitne u Crnoj Gori poslije 30. augusta?

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba poslije nedjeljnih izbora objašnjava kako su ovi izbori imali “cjelogodišnji uvod u vidu tzv. protestnih litija”.

“Riječ je o jednom kleronacionalističkom pokretu koji je vodila Srpska pravoslavna crkva (SPC), u sadejstvu sa ostalim agenturnim mrežama u Crnoj Gori, medijskim, političkim i ostalim. Tako da smo u ozračje ovih izbora ušli, zajedno sa epidemijom korone, u jednom neobičnom smislu. Posljednjih 15 dana iz Beograda je iz svih mogućih adresa vršen neviđeni pritisak na jednu suverenu državu, na njezina unutrašnja pitanja, i to u vidu autolitija od Beograda do granica Crne Gore. Uspjeli su da preokrenu stanje koje je Milo Đukanović cementirao već 30 godina”, započinje Popović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Potpuno svjestan, veli kako očekuje da će nove političke snage sprovesti ono što su najavljivali.

“A najavili su jedan potpuni preokret i u unutrašnjopolitičkom, i u spoljnopolitičkom smislu, što će reći da će većina te koalicije insistirati, jer je ona i nominalno prosrpska, panslavistička, velikosrpska i proruska, na prekidanju politike ekvidistance, te da će se jače priljubiti prema Beogradu i Moskvi. Samim tim će, možda ne odmah, jer je to malo kompliciranije, dovesti u pitanje položaj Crne Gore u NATO-u. Sigurno da im je to u planu. Daljnji plan je uništavanje crnogorske nacije, svih njezinih atributa što se tiče crkve, jezika, istorije, pamćenja, multietničkog i multikulturnog sklada koji je funkcionirao u vrijeme Đukanovićeve vlasti”, nastavlja sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)