Naslovnica Region Crnogorski intelektulaci: Mandatara je predložila SPC!

Crnogorski intelektulaci: Mandatara je predložila SPC!

161
foto arhiva

Podgorica — Grupa od 150 intelektualaca i kulturnih radnika iz Crne Gore uputila mandataru za sastav nove Vlade, Zdravku Krivokapiću otvoreno pismo u kome kritiziraju buduću Vladu.

Potpisnici otvorenog pisma navode da je činjenica da je mandatara predložila Srpska pravoslavna crkva, te da je njezin utjecaj na formiranje vlade jasan i zbog nekih kadrovskih rješenja. U pismu tvrde i da je buduća vlada sve osim, kako je najavljena, vlada stručnjaka, reformska i pomiriteljska.

Vlada mandatara Zdravka Krivokapića koja je najavljena kao vlada stručnjaka, reformska i pomiriteljska i prije nego što je konstituirana pokazuje besprimjerni šovinizam, jezik mržnje, negiranje tradicijske, kulturne i nacionalne posebnosti Crnogoraca”, piše u otvorenom pismu.

Zdravko Krivokapić danas u podne predstavit će kandidate za ministre u vladi koja bi trebala biti izabrana na sjednici crnogorskog parlamenta 2. decembra.
Kako je ranije objavljeno u vladi neće biti političara, već oni ljudi koje Krivokapić smatra stručnima u njihovim područjima, i koji su uglavnom bliski SPC-u.

Jedini političar koji bi mogao ući u vladu, ako dobije podršku ostalih koalicijskih partnera je Dritan Abazović, kojeg Krivokapić planira za jedinog potpredsjednika vlade i ministra obrane.

Za veći dio crnogorske javnosti, najspornija je kandidatura Vesne Bratić, izvanredne profesorice filozofskog fakulteta u Nikšiću, za ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta. Zbog stavova Vesne Bratić na društvenim mrežama njenoj kandidaturi usprotivio se veliki dio crnogorske javnosti.

(StarMo)