Naslovnica BiH Crnadak o sankcijama BiH Rusiji: Dodik nije uradio ništa!

Crnadak o sankcijama BiH Rusiji: Dodik nije uradio ništa!

116
Igor Crnadak

Banja Luka — Nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ponovo se oglasio o činjenici da je BiH uvela sankcije Rusiji.

Sa velikom pažnjom posmatramo pokušaje člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske da odbrani neodbranjivo i dokaže da šija i vrat nisu isto. Pokušaji negiranja činjenice da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji sada su prešli u fazu da se priznaje da su sankcije tu, ali da Republika Srpska sa tim nema ništa. Priznanju su, vjerovatno, doprinijeli dokumenti i izjave mnogih zvaničnika da je BiH nesumnjivo jedna od zemalja koja se pridružila sankcijama protiv Rusije”, rekao je Crnadak, koji je i potpredsjednik PDP-a.

Crnadak ističe da je “ključno pitanje kako je moguće da Dodik nije ništa preduzeo po ovom pitanju i sve vrijeme ubjeđivao narod da nije i neće dopustiti uvođenje sankcija”.

“Naime, činjenica je da Ministarstvo vanjskih poslova BiH i diplomatske misije BiH širom svijeta imaju mogućnost da se priključuju određenim multilateralnim stavovima, inicijativama i mjerama ukoliko postoje prethodno utvrđene politike koje to omogućavaju i ukoliko Predsjedništvo BiH, kao vrhovni autoritet za vanjsku politiku, nije zauzelo drugačiji stav ili utvrdilo da nema stava. Kada Predsjedništvo utvrdi stav ili konstatuje da nema stava, onda su i Ministarstvo vanjskih poslova i diplomatski predstavnici dužni da postupaju u skladu sa tim”, navodi Crnadak.

On kaže da je pravo pitanje zašto član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nije sazvao sjednicu sa tim dnevnim redom, nakon koje bi ili bio u stanju da konstatuje da nema stava ukoliko bi druga dva člana spriječila raspravu po toj tački ili da, ukoliko ga preglasaju, upotrijebi mehanizam zaštite vitalnog interesa.

“Milorad Dodik nije učinio ništa od toga. On jednostavno nije ni pokušao da sazove sjednicu sa takvim dnevnim redom. Koristio je vitalni interes za pitanja tehničkog karaktera, za Pelješki most, ali za uvođenje sankcija Rusiji nije, iako se svaki dan hvali kako neće dopustiti uvođenje tih sankcija. Prava je istina da je Dodik svjesnim nečinjenjem omogućio da se BiH pridruži restriktivnim mjerama Vijeća EU protiv Ruske Federacije. Zbog toga je obična manipulacija njegovo ponavljanje kako institucije BiH nisu donijele takvu odluku”, navodi Crnadak.

 

(StarMo)