Naslovnica Politika Crnadak: “Male šanse” za dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH

Crnadak: “Male šanse” za dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH

129
Igor Crnadak

Banja Luka — Šanse da se postigne sveobuhvatan dogovor oko Izbornog zakona su veoma male, jer su bošnjačke i hrvatske pozicije potpuno udaljene i u javnosti se ne prepoznaju nikakve naznake da su pregovarači spremni na kompromis, rekao je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Crnadak je istakao da se za Republiku Srpsku najvažniji dio izmjena izbornog zakonodavstva odnosi na potrebu da izbori budu pošteni, da se prestane sa prijetnjama i ucjenama prema biračima i da se spriječe pojave poput fotografisanja listića, glasanja mrtvih, “bugarskog voza” i slično.

“Tehničke izmjene koje bi zaustavile izborne krađe bi trebale biti apsolutni prioritet, ali jedinstven stav koalicije SNSD-SDA-HDZ da neće biti ni tehničkih izmjena ako ne bude dogovoren čitav paket pokazuje da vladajućim strankama odgovara izborni status quo“, kaže Crnadak.

On je rekao da izbor člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske mora ostati nepromijenjen, da narod Republike Srpske mora i dalje neposredno da bira svog člana Predsjedništva, a u dogovor oko toga kako će se birati članovi Predsjedništva BiH iz FBiH predstavnici RS “ne treba da se miješaju”.

(StarMo)