Naslovnica Region Crna Gora: Uhapšen, zbog zločina u BiH

Crna Gora: Uhapšen, zbog zločina u BiH

84
foto arhiva - ilustracija

Podgorica — Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević je potvrdila da je uhapšen je Slobodan Peković, osumnjičen za krivično djelo ratni zločin na teritoriji Bosne i Hercegovine(BiH) počinjen od juna do kraja septembra 1992. godine.

Zločini su počinjeni na području Opštine Foča u vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije BiH.

Prema riječima tužiteljke Vukčević, Peković je kao pripadnik Vojske Republike Srpske kršio odredbe Ženevske konvencije, prema civilnom bošnjačkom stanovništvu.

„U tim konkretnim događajima od strane P.S su preduzete radnje ubistva dva lica i silovanje lica bošnjačke nacionalnosti“, rekla je tužiteljka Vukčević potvrđujući da je osumnjičeni uhapšen i da je u pripremi podizanje optužnice za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prethodno je advokatica iz Podgorice Adrijana Razić potvrdila za Radio Slobodna Evropa, da je Slobodanu Pekoviću (51) iz Plužina, nastanjenom u Danilovgradu, nakon saslušanja 20. oktobra u Specijalnom tužilaštvu u Podgorici određeno zadržavanje do 72 sata, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u BiH početkom 90-ih godina.

Postupak je tajan, pa više detalja se ne može iznositi u javnost, kazala je Razić.

(StarMo)