Naslovnica Region Crna Gora: Održano prvo istospolno vjenčanje

Crna Gora: Održano prvo istospolno vjenčanje

104

Budva — U crnogorskom gradu Budvi je sklopljen prvi brak između dvije osobe istog spola, a riječ je o dvije mlade žene koje su “porijeklom sa Balkana, ali žive i rade u inostranstvu”.

Milijana Vukotić Jelušić, sekretarica za lokalnu upravu je kazala da je općini Budva pripala čast da bude izabrana kao destinacija na čijoj teritoriji je sklopljeno prvo životno partnerstvo osoba istog spola.

Dalje je pojasnila da su ove djevojke obratile Sekretarijatu za lokalnu samoupravu odmah nakon što je stupio na snagu Zakon o životnom partnerstvu lica istog spola.

“Naravno, mi smo kao općina preduzeli sve neophodne postupke kako bi se ovaj zakon i svi podzakonski akti u vezi s istim mogli nesmetano primjenjivati. Obezbijedili smo registar partnerstava, propisani izvod iz registra koji se uručuje partnerima odmah po zaključivanju partnerstva, kao i prisustvo odbornika u skladu sa pomenutim Zakonom. U toku same ceremonije, koja je upriličena u zgradi Općine Budva, partnerima su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a riječima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom. Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu”, kazala je Vukotić Jelušić, pišu Vijesti.me.

 

(StarMo)