Naslovnica Region Crna Gora od jutros dozvolila ulazak za…

Crna Gora od jutros dozvolila ulazak za…

333
foto: ilustracija

Podgorica — Crna Gora u subotu otvara granice rezidentima Sjedinjenih Država, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije uz PCR ili ELISA test ne stariji od 72 sata, navela je Vlada Crne Gore.

Takođe, dozvola rada ugostiteljskih objekata do 24:00 produžena je za sat – do 01:00, dodaje se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odluku je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ).

U prijedlogu IJZ navodi se da je ublažavanje mjera koncipirano uvažavajući trenutni nivo obolijevanja od novog korona virusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja, te nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja.

Rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, Republike Kosova, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, kao i državljani Crne Gore zemlje koji su boravili u navedenim državama, mogu ući u Crnu Goru uz sljedeće uslove:

“Da posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi korona virus ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus klase IgG dobijen ELISA serološkim testom; da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru; da u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nijesu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru”, navodi se.

Obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima, kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru.

Crna Gora je 30. juna otvorila granice za državljane zemalja u Evropskoj uniji (EU), koji mogu ući u zemlju bez dodatnih uslova.

Od početka pandemije je ulaz bio omogućen ulaz državljanima Crne Gore i, uz određene uslove, strancima sa stalnim ili privremenim boravkom, kao i državljanima iz više desetina država u svijetu koje nijesu akutno pogođene pandemijom.

Prema podacima 14. avgusta, u Crnoj Gori je oboljelo 1.105 osoba od COVID-a 19, a od početka godine je registrovano ukupno 3.930 osoba pozitivnih na korona virus. Tokom pandemije je preminulo 73 ljudi.

(StarMo)